Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Segítség, mit főzzek

 

szev-35.gif

 2010.06.13

Nagyon egyszerű zöldség leves 
 
Egy kis csokor petrezselyem, 
1 sárgarépa, 
1 zöldség gyökér, 
1 kis zsíradék, fél ek. 
1 kanál Ízvarázs 
1 darab zeller kockázva
1,7 dl víz
fél marék rizs 
egy kisebb paradicsom, egy fél zöldpaprika
só 
bors
 
A petrezselymet megfuttassuk a zsíradékon, és felöntjük a vízzel. A zöldségeket feldarabolva a a fazékba tesszük.  beletesszük az ízesítőket, a fűszert, és ha forr, a fél marék  megmosott rizst is. 30 perc alatt megfő. Ha levettük a tűzről, még hagyjuk állni egy negyed órát, pihentessük a rizst, had puhuljon meg.  Egyszerű  könnyű leves. 
Jó étvágyat!
20220.10. 14.
 
 
Isteni, sajtos csirkefasírt! 
Próbáld ki megéri, gyors és finom
Ha jó későn érsz haza, ezt próbáld elkészíteni vacsorára... 
Hozzávalók, és elkészítés: 
Lehet maradék sült csirke húsból vagy akár frissből is elkészíteni ezt a finom fasírtot!
A friss húst daráld le fogasd át egy kis zsíradékon, vagy süsd meg és tépkedd szét..a csirkemell hamar megpuhul,  majd adj hozzá 3 dkg lisztet, ( liszt helyett zabliszt is jó),2 tojást, 15 - 20 dkg reszelt sajtot, egy kis hagymát, piros paprikát, rozmaringot, fokhagymát, sót és borsot, majd alaposan keverd össze, és formázz kis golyókat belőle. Zsemlemorzsába forgasd bele, és bő olajban süsd ki. Már lehet teljes kiőrlésű zsemlemorzsát is kapni. 
Készithetsz hozzá mártogatóst vagy köretet,  sült krumplit, vagy pürét. Én az ilyen ételekhet szoktam fokhagymás majonézt vagy fokhagymás tejfölt adni. (2-3 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só)

 

Csirkesaláta

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell filé csíkokra vágva, megsütve, lepirítva 2 evőkanál zsíron. 

1 citrom leve, bors, só, 1 szál póréhagyma, egy fej saláta, 3 db paradicsom, 3db  paprika, egy erős hegyes paprika (elhagyható),  1-2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:

A zöldféléket megtisztítjuk, ezután a salátát összetépkedjük, a pórét, a zöldpaprikát felkarikázzuk, a paradicsomokat nyolcadoljuk, az erős paprikát vékonyan felkarikázzuk, egy tálba tesszük. A citrom levét kifacsarjuk, egy kis tálba, hozzáadjuk a borsot, sót, erős paprikát is. Elkeverjük, majd a csirke alatt maradt zsiradékot a citromos dresszinghez adjuk.   A dresszinget a zöldségekre öntjük és jól átkeverjük, majd a csirkehúst is hozzákeverjük. Nagy tányérra halmozzuk, és fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

Főételként is megállja a helyét….

Citromos pirított csirke

4 főre

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke, 1 citrom, 3+3 dkg zsír, ízlés szerint őrölt fehér bors, 1 teáskanál szárított citromfű.

A megtisztított csirkét vágjuk 8 darabra, és jól sózzuk meg. 3 dkg zsírt forrósítsunk fel, és a húsdarabokat egyenként mind a két oldalukat pirítsuk meg, majd tegyük tűzálló tálba. Locsoljuk rá a citrom levét, szórjuk rá a lereszelt citromhéjat, szórjuk meg fehérborssal, és a szárított citromfűvel, végül a maradék 3 dkg zsírt osszuk el a darabokon. Az edényt fedjük le, és előmelegített forró sütőbe téve süssük 40 percig. A végén a fedőt vegyük le és pirítsuk meg,  ropogósra.

Főtt karfiollal, brokkolival, nagyon finom..

Bajor perecleves

Hozzávalók:

2 közepes vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 szikkadt bajor perec, 1,5 dl világos sör, 7 dl húsleves, só bors, szerecsendió, 1 csokor metélőhagyma.( a leves lehet leveskocka is.  )   
Az egyik hagymát apróra felaprítom, és üvegesre párolom a zsiradékon. Ráöntöm a sört, a húslevest, és 10-15 percig gyenge tűzön főzöm. Ezalatt a másik hagymát karikára szelem, és a maradék olajon pirosra sütöm, a fél cm-re szeletelt perecet szárazon megpirítom. A levest sóval, borssal szerecsendióval, ízesítem, hozzáadom a megsült hagymát is,a pereckarikákat is, és 5 percig hagyom dagadni. Tálalás előtt beleszórom a metélőhagymát.

Reform rántott brokkoli    

Hozzávalók

 Tojás, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, brokkoli  

Elkészítése:  

Egy természetgyógyász ajánlotta ezt az elkészítési módszert, mely húsokhoz, egyéb zöldségek kirántásához egyaránt tökéletes. A hagyományos rántott ételekhez használatos liszt és morzsa helyett is tönkölylisztet használok: a megmosott brokkolit megforgatom benne, majd miután a tojásban is alaposan átforgattam, még egyszer megforgatom a tönkölylisztben. Olívaolajban szép aranybarnára sütöm, és tálalható is. Köretnek barna rizst, kölest ajánlok.

 Rakott brokkoli 
1 kisebb brokkoli, 40 dkg darált pulykahús, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál repceolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál vaj, só. 

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, megpároljuk. A rizst megfőzzük, félretesszük. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, forró olajon megpároljuk, beletesszük a darált pulykahúst, és addig pároljuk, amíg a hús teljesen kifehéredik. Sózzuk, pici vizet öntünk alá és fedő alatt készre pároljuk. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, és brokkolival kibéleljük, beborítjuk a darált hússal, majd a maradék brokkolival betakarjuk. A tejfölt a tojással simára keverjük, és meglocsoljuk vele a brokkolit. 180 oC-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul, és kis pohár tejszínt öntünk hozzá. Még 1-2 perc, és lehet is tálalni, rizzsel vagy krumplipürével. Igazán nagyon egyszerű, és mindenki szereti.

Brokkolis-gombás penne olaszosan

Seresné Bárdos Anikó kedvenc receptje (és már az én kedvencem is)

Hozzávalók

30 dkg penne tészta, 1 fej lilahagyma, 3 ek olívaolaj, 30 dkg gomba, 20 dkg brokkoli rózsa, 5 db közepes paradicsom, 20 dkg eidami sajt reszelve.
Kevés margarin az edény kenéséhez.

Fűszerek:   

oregano, bazsalikom, tárkony, 1 tasak milánói szósz alap (boltban kapható zacskós is jó), 1 doboz sűrített paradicsom.

A tésztát kifőzzük, egy evőkanál margarinnal elkeverjük, és félre tesszük. A megtisztított és felszeletelt gombát, és az apró rózsákra szedett brokkolit zöldségpárolóban, vagy mikrohullámú sütőben megpároljuk. Közben a lilahagymát felaprítjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, az elkészített milánói szószt és összeforraljuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, ha a húsa megpuhult lehúzzuk a héját, majd nyolc részre vágjuk mindegyiket.
Egy tűzálló tálat megkenünk margarinnal vagy vajjal. Az alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána következik a gomba, ismét tészta, majd a brokkolit a paradicsommal a tetejére halmozzuk, amit a maradék tésztával elfedünk. A rétegek közé fűszereket szórunk vegyesen, és meglocsoljuk a szósszal.
Előmelegített sütőben lefedve kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.
A maradék reszelt sajttal tálaljuk, és olívabogyót adhatunk mellé.

 

Narancsos kacsa

A kacsamellek  bőrös oldalát keresztben bevagdaljuk, és serpenyőben, erős lángon 5 percig sütjük, majd 2 percig a másik, lapos oldalát - és lehetőség szerint a rövid oldalakat is. Ezután a húsokat sózás, borsozás után bekenjük narancslekvárral. Nem tévedés! Melléöntjük egy narancs kicsavart levét és egy másik kifilézett (tehát a gerezdek elválasztó hártyáitól megszabadított) húsát. Ehhez is jöhet egy kis félédes fehérbor (a vörösborral általában jobb főzni, de itt a színe nem lesz szép tőle), és rövid ideig, kb. 10 percig sütjük 200 fok körüli sütőben. Ennyi bőven elég neki, hosszabb idő után kemény lesz, legfinomabb akkor, ha szép rózsaszínű a kacsamell.

 

Sajtos tojáskrém

2 db. főtt kemény tojás, 1 kisebb ek. sajtkrém, kevés mustár, só, bors, fél fej vöröshagyma, 2 szelet toast-kenyér, persze teljes kiőrlésű lisztből...

A tojásokat langyos állapotban lereszelem, a többi hozzávalókat összeaprítom, és jól kikeverem, kissé habosra.  a kenyereket kenyérpirítóban megpirítom, és a keverékkel megkenem.  aki szereti, 1 pohár tejet ihat hozzá ..Nagyon kiadós, kevés az összetevőknek a purintartalma.. és nem hátrány: nagyon finom.

Zöldségleves

2 sárgarépa,  2 zöldség gyökér, 1 fej hagyma, olaj, zellerzöld,  petrezselyemzöld, víz, 1 tojás, búzadara, só, vagy vegeta, kevés őrölt bors.  Szezonban 1 zöldpaprika, 1 paradicsom. 

A  hagymát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, az olajat felforrósítjuk, és megdinszteljük a hagymát. Ezután a többi hozzávalót is megtisztítva , felaprítva hozzáadjuk, majd összepároljuk az egészet.  Felöntjük 2 liter vízzel, és befűszerezzük. Hagyjuk főni. Ha minden megpuhult, levesszük takarékra a lángot, és beleszaggatjuk a grízgaluskákat.    

 Zöldség leves kelbimbóval

  
Fél fej vöröshagyma, 1 nagy sárgarépa, és 1 nagy zöldséggyökér, 25 dkg kelbimbó, 1 csokor aprított petrezselyem, 2 szál zellerzöld, fél fej kockázott zellergumó, 2 kanál étolaj, 2 kanál ízvarázs, bors, chilli paprika őrölve. A hagymát és a zöldségeket megtisztítom, összekockázom ill. felkarikázom a zöldségeket, a kelbimbót kettévágom ha nagy 4 felé. Az olajra dobom a hagymát, üvegesre párolom, majd zöldség, répa, petrezselyem is belekerül a fazékba, kicsit párolom, és ráteszem az ízvarázst, és a fűszereket. Felöntöm 2 liter vízzel, és ha forr, hozzáteszem a kelbimbót is, majd puhára főzöm. Un. színtelen leves, semmi szénhidrát... de nagyon jó  a fogyókúrához.

  És persze finom, hiszen én főztem:)

Aki gondolja, főzhet bele grízgaluskát, vagy egy félmarék rizst.

 

Gombaleves másképp

 1  fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, vagy  vaj, kevés liszt, víz, 3 dl főzőtejszín,só, bors, 15dkg reszeltsajt, pirított kenyérchips.

  Hozzávalók:

25 dkg gombát megtisztítunk,  félbevágjuk, és a fél gombákat felszeleteljük..1 sárgarépát,  1  petrezselyem gyökeret, és egy cikk zellert  megtisztítunk, és 2 kanál forró olajra dobjuk. 1 csokor petrezselymet felaprítunk, és rádobjuk a zöldségekre.  Ha félig megpárolódott, akkor ráteszünk 1  teáskanál pirospaprikát, majd a gombát és tovább dinszteljük, addig, amíg a gomba leve el nem párolgott. Ezután feleresszük főni kb 2 l. vízzel, és beízesítjük borssal, vegetával, és egy nagy levél zellerzölddel. Ha felforrt, dobjunk bele egy jó fél marék rizst. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. 2 dl tejfölt és 1 merőkanál leves levét keverjünk össze, majd adjunk hozzá 1 kanál lisztet. A habarást csomómentesre keverjük,  majd a csendesen forró leveshez adjuk. Kiforraljuk. Lezárjuk a gázt, 20  percet  pihentetjük, és ezután tálaljuk. 

 Kőrözött 

25 dkg sovány tehéntúró, 1 fej vöröshagyma, 1 - 2gerezd  fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, egy csapott teáskanál pirospaprika, egy kisebb kanál lágy rámamargarin, ha száraz a túró, 1 evőkanál tejföl, 2 db. zöldpaprika.

A zöldpaprikákat kicsumázzuk, a kőrözött túróval megtöltjük, és a hűtőben összeérleljük az ízeket. 1-2 óra múlva ha kihűlt jól,  a paprikát felszeletelve tálaljuk.

 Finom reggeli, vagy hidegvacsora.

  Lazacos cukkinis tócsni

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma 1 csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj a sütéshez, 20 dkg szeletelt füstölt lazac, 1 dl tejföl
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát héjastól, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A cukkinihez adjuk a hagymát, a fokhagymát, beleütjük a tojást, és megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszából 8 tócsnit sütünk. Mindkét oldalát kb. 4 percig aranysárgára pirítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla. A tócsnik tetejére fektetjük a lazac szeleteket. A tejfölt simára keverjük a kaporral, összekeverjük, és a hal tetejére teszünk belőle egy kis kanállal.     

 Juhtúróval töltött sertéskaraj

 Hozzávalók 4 személyre:  

60 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet), 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál vágott tárkony, 3 evőkanál olaj
A zöldhagymás cukkinihez: 8 szál zöldhagyma, 30 dkg cukkini, 3 dkg vaj, 1 evőkanál vágott bazsalikom, 2 dl tejszín
A díszítéshez: 4 szál petrezselyem, 1 paradicsom
Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk.

Zöldhagymás cukkíni

 A hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukkínit meg a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és a megmosott, leszárított petrezselyemmel meg paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.

 Csalánleves

Hozzávalók: 

Egy nagycsokor csalán, két gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 l tej, őrölt szerecsendió, őrölt bors, só, 2 szem burgonya 

 

A csokorba kötött csalánleveleket mossuk meg alaposan,  forrásban lévő vízbe mártsuk egy fél percig.  Csepegtessük, majd a leveleit szedjük le. Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és sistergésig hevítsük. Tegyük bele a leforrázott csalánleveleket és az összekockázott burgonyát. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük szerecsendióval, őrölt borssal és kevéske sóval. Főzzük legalább tíz percig, majd öntsük rá a tejet is. Forraljuk jól ki, majd merülő mixerrel pürésítsük. 

 

A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is üthetünk, majd pár percig főzzük.Szedjük levesestálakba és egy-egy evőkanál joghurttal tegyük még finomabbá.           

 

Pesztós kenyértekercs   

Hozzávalók kenyérhez:

 
35 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 3 dl langyos víz 

Töltelékhez  

2-3 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj 
3-4 evőkanál Bertolli Verde bazsalikom pesto
Tegyük egy dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a sót, szárított élesztőt és csorgassuk rá az olívaolajat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd csorgassuk hozzá a langyos vizet. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik. Kapcsoljuk ki, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére. Ha kétszeresére dagadt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. 
Kenjük meg olívaolajjal, majd pesto-val, göngyöljük fel mint egy tekercset, majd vágjuk 5-6 centis darabokra. A darabokat tegyük muffin sütőbe, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35-40 percen keresztül.
Elkészíthetjük, úgy is, hogy a megtöltött és feldarabolt szeleteket egymás mellé helyezzük egy nagy tepsiben, majd kelesztés után sütjük meg.
 
2017 május 27.

Brokkolis csirkemellfilé recept

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
zöldfűszer ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint (tavaszi sült csirke, vagy bors)

A zöldséghez:
50 dkg brokkoli

A masszához:

150 g tejföl (20%-os)

200 ml főzőtejszín
1 db tojás
15 dkg füstölt sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a fűszerkeverékkel megszórjuk, és kevés olajon aranybarnára sütjük.A brokkolit rózsáira szedjük, roppanósra pároljuk.A tejszínt, a tojást, a reszelt sajtot és a tejfölt egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.Egy kisebb méretű jénai aljára tesszük a csirkemellet, rá a párolt brokkolit, majd nyakon öntjük a tejszínes-tojásos-sajtos masszával.200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. 
Rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.