Segítség, mit főzzek
2010.06.13
Csirkesaláta
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell filé csíkokra vágva, megsütve, lepirítva 2 evőkanál zsíron.
1 citrom leve, bors, só, 1 szál póréhagyma, egy fej saláta, 3 db paradicsom, 3db paprika, egy erős hegyes paprika (elhagyható), 1-2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:
A zöldféléket megtisztítjuk, ezután a salátát összetépkedjük, a pórét, a zöldpaprikát felkarikázzuk, a paradicsomokat nyolcadoljuk, az erős paprikát vékonyan felkarikázzuk, egy tálba tesszük. A citrom levét kifacsarjuk, egy kis tálba, hozzáadjuk a borsot, sót, erős paprikát is. Elkeverjük, majd a csirke alatt maradt zsiradékot a citromos dresszinghez adjuk. A dresszinget a zöldségekre öntjük és jól átkeverjük, majd a csirkehúst is hozzákeverjük. Nagy tányérra halmozzuk, és fokhagymás pirítóssal tálaljuk.
Főételként is megállja a helyét….
Citromos pirított csirke
4 főre
Hozzávalók:
1 nagyobb csirke, 1 citrom, 3+3 dkg zsír, ízlés szerint őrölt fehér bors, 1 teáskanál szárított citromfű.
A megtisztított csirkét vágjuk 8 darabra, és jól sózzuk meg. 3 dkg zsírt forrósítsunk fel, és a húsdarabokat egyenként mind a két oldalukat pirítsuk meg, majd tegyük tűzálló tálba. Locsoljuk rá a citrom levét, szórjuk rá a lereszelt citromhéjat, szórjuk meg fehérborssal, és a szárított citromfűvel, végül a maradék 3 dkg zsírt osszuk el a darabokon. Az edényt fedjük le, és előmelegített forró sütőbe téve süssük 40 percig. A végén a fedőt vegyük le és pirítsuk meg, ropogósra.
Főtt karfiollal, brokkolival, nagyon finom..
Bajor perecleves
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 2 ek. olaj, 2 szikkadt bajor perec, 1,5 dl világos sör, 7 dl húsleves, só bors, szerecsendió, 1 csokor metélőhagyma.( a leves lehet leveskocka is. )
Az egyik hagymát apróra felaprítom, és üvegesre párolom a zsiradékon. Ráöntöm a sört, a húslevest, és 10-15 percig gyenge tűzön főzöm. Ezalatt a másik hagymát karikára szelem, és a maradék olajon pirosra sütöm, a fél cm-re szeletelt perecet szárazon megpirítom. A levest sóval, borssal szerecsendióval, ízesítem, hozzáadom a megsült hagymát is,a pereckarikákat is, és 5 percig hagyom dagadni. Tálalás előtt beleszórom a metélőhagymát.
Reform rántott brokkoli
Hozzávalók
Tojás, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, brokkoli
Elkészítése:
Egy természetgyógyász ajánlotta ezt az elkészítési módszert, mely húsokhoz, egyéb zöldségek kirántásához egyaránt tökéletes. A hagyományos rántott ételekhez használatos liszt és morzsa helyett is tönkölylisztet használok: a megmosott brokkolit megforgatom benne, majd miután a tojásban is alaposan átforgattam, még egyszer megforgatom a tönkölylisztben. Olívaolajban szép aranybarnára sütöm, és tálalható is. Köretnek barna rizst, kölest ajánlok.
Rakott brokkoli
1 kisebb brokkoli, 40 dkg darált pulykahús, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 1 tojás, 1 evőkanál repceolaj vagy olívaolaj, 1 evőkanál vaj, só.
Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, megpároljuk. A rizst megfőzzük, félretesszük. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, forró olajon megpároljuk, beletesszük a darált pulykahúst, és addig pároljuk, amíg a hús teljesen kifehéredik. Sózzuk, pici vizet öntünk alá és fedő alatt készre pároljuk. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, és brokkolival kibéleljük, beborítjuk a darált hússal, majd a maradék brokkolival betakarjuk. A tejfölt a tojással simára keverjük, és meglocsoljuk vele a brokkolit. 180 oC-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul, és kis pohár tejszínt öntünk hozzá. Még 1-2 perc, és lehet is tálalni, rizzsel vagy krumplipürével. Igazán nagyon egyszerű, és mindenki szereti.
Brokkolis-gombás penne olaszosan
Seresné Bárdos Anikó kedvenc receptje (és már az én kedvencem is)
Hozzávalók
30 dkg penne tészta, 1 fej lilahagyma, 3 ek olívaolaj, 30 dkg gomba, 20 dkg brokkoli rózsa, 5 db közepes paradicsom, 20 dkg eidami sajt reszelve.
Kevés margarin az edény kenéséhez.
Fűszerek:
oregano, bazsalikom, tárkony, 1 tasak milánói szósz alap (boltban kapható zacskós is jó), 1 doboz sűrített paradicsom.
A tésztát kifőzzük, egy evőkanál margarinnal elkeverjük, és félre tesszük. A megtisztított és felszeletelt gombát, és az apró rózsákra szedett brokkolit zöldségpárolóban, vagy mikrohullámú sütőben megpároljuk. Közben a lilahagymát felaprítjuk, olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, az elkészített milánói szószt és összeforraljuk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, ha a húsa megpuhult lehúzzuk a héját, majd nyolc részre vágjuk mindegyiket.
Egy tűzálló tálat megkenünk margarinnal vagy vajjal. Az alját kirakjuk egy réteg tésztával, utána következik a gomba, ismét tészta, majd a brokkolit a paradicsommal a tetejére halmozzuk, amit a maradék tésztával elfedünk. A rétegek közé fűszereket szórunk vegyesen, és meglocsoljuk a szósszal.
Előmelegített sütőben lefedve kb. 15 percig sütjük, majd megszórjuk a sajt felével, és fedő nélkül még 5 percig sütjük.
A maradék reszelt sajttal tálaljuk, és olívabogyót adhatunk mellé.
Narancsos kacsa
A kacsamellek bőrös oldalát keresztben bevagdaljuk, és serpenyőben, erős lángon 5 percig sütjük, majd 2 percig a másik, lapos oldalát - és lehetőség szerint a rövid oldalakat is. Ezután a húsokat sózás, borsozás után bekenjük narancslekvárral. Nem tévedés! Melléöntjük egy narancs kicsavart levét és egy másik kifilézett (tehát a gerezdek elválasztó hártyáitól megszabadított) húsát. Ehhez is jöhet egy kis félédes fehérbor (a vörösborral általában jobb főzni, de itt a színe nem lesz szép tőle), és rövid ideig, kb. 10 percig sütjük 200 fok körüli sütőben. Ennyi bőven elég neki, hosszabb idő után kemény lesz, legfinomabb akkor, ha szép rózsaszínű a kacsamell.
Sajtos tojáskrém
2 db. főtt kemény tojás, 1 kisebb ek. sajtkrém, kevés mustár, só, bors, fél fej vöröshagyma, 2 szelet toast-kenyér, persze teljes kiőrlésű lisztből...
A tojásokat langyos állapotban lereszelem, a többi hozzávalókat összeaprítom, és jól kikeverem, kissé habosra. a kenyereket kenyérpirítóban megpirítom, és a keverékkel megkenem. aki szereti, 1 pohár tejet ihat hozzá ..Nagyon kiadós, kevés az összetevőknek a purintartalma.. és nem hátrány: nagyon finom.
Zöldségleves
2 sárgarépa, 2 zöldség gyökér, 1 fej hagyma, olaj, zellerzöld, petrezselyemzöld, víz, 1 tojás, búzadara, só, vagy vegeta, kevés őrölt bors. Szezonban 1 zöldpaprika, 1 paradicsom.
A hagymát megtisztítjuk, majd apró kockára vágjuk, az olajat felforrósítjuk, és megdinszteljük a hagymát. Ezután a többi hozzávalót is megtisztítva , felaprítva hozzáadjuk, majd összepároljuk az egészet. Felöntjük 2 liter vízzel, és befűszerezzük. Hagyjuk főni. Ha minden megpuhult, levesszük takarékra a lángot, és beleszaggatjuk a grízgaluskákat.
Zöldség leves kelbimbóval
Fél fej vöröshagyma, 1 nagy sárgarépa, és 1 nagy zöldséggyökér, 25 dkg kelbimbó, 1 csokor aprított petrezselyem, 2 szál zellerzöld, fél fej kockázott zellergumó, 2 kanál étolaj, 2 kanál ízvarázs, bors, chilli paprika őrölve. A hagymát és a zöldségeket megtisztítom, összekockázom ill. felkarikázom a zöldségeket, a kelbimbót kettévágom ha nagy 4 felé. Az olajra dobom a hagymát, üvegesre párolom, majd zöldség, répa, petrezselyem is belekerül a fazékba, kicsit párolom, és ráteszem az ízvarázst, és a fűszereket. Felöntöm 2 liter vízzel, és ha forr, hozzáteszem a kelbimbót is, majd puhára főzöm. Un. színtelen leves, semmi szénhidrát... de nagyon jó a fogyókúrához.
És persze finom, hiszen én főztem:)
Aki gondolja, főzhet bele grízgaluskát, vagy egy félmarék rizst.
Gombaleves másképp
1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, vagy vaj, kevés liszt, víz, 3 dl főzőtejszín,só, bors, 15dkg reszeltsajt, pirított kenyérchips.
Hozzávalók:
25 dkg gombát megtisztítunk, félbevágjuk, és a fél gombákat felszeleteljük..1 sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret, és egy cikk zellert megtisztítunk, és 2 kanál forró olajra dobjuk. 1 csokor petrezselymet felaprítunk, és rádobjuk a zöldségekre. Ha félig megpárolódott, akkor ráteszünk 1 teáskanál pirospaprikát, majd a gombát és tovább dinszteljük, addig, amíg a gomba leve el nem párolgott. Ezután feleresszük főni kb 2 l. vízzel, és beízesítjük borssal, vegetával, és egy nagy levél zellerzölddel. Ha felforrt, dobjunk bele egy jó fél marék rizst. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. 2 dl tejfölt és 1 merőkanál leves levét keverjünk össze, majd adjunk hozzá 1 kanál lisztet. A habarást csomómentesre keverjük, majd a csendesen forró leveshez adjuk. Kiforraljuk. Lezárjuk a gázt, 20 percet pihentetjük, és ezután tálaljuk.
Kőrözött
25 dkg sovány tehéntúró, 1 fej vöröshagyma, 1 - 2gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, egy csapott teáskanál pirospaprika, egy kisebb kanál lágy rámamargarin, ha száraz a túró, 1 evőkanál tejföl, 2 db. zöldpaprika.
A zöldpaprikákat kicsumázzuk, a kőrözött túróval megtöltjük, és a hűtőben összeérleljük az ízeket. 1-2 óra múlva ha kihűlt jól, a paprikát felszeletelve tálaljuk.
Finom reggeli, vagy hidegvacsora.
Lazacos cukkinis tócsni
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cukkini, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma 1 csokor kapor, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj a sütéshez, 20 dkg szeletelt füstölt lazac, 1 dl tejföl
Előkészítés: A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, végeit levágjuk, és a húsát héjastól, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A cukkinihez adjuk a hagymát, a fokhagymát, beleütjük a tojást, és megszórjuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszából 8 tócsnit sütünk. Mindkét oldalát kb. 4 percig aranysárgára pirítjuk. Konyhai papírkendőre szedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla. A tócsnik tetejére fektetjük a lazac szeleteket. A tejfölt simára keverjük a kaporral, összekeverjük, és a hal tetejére teszünk belőle egy kis kanállal.
Juhtúróval töltött sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg csontos sertéskaraj (4 szelet), 10 dkg juhtúró, 1 mokkáskanál vágott petrezselyem, 1 mokkáskanál vágott tárkony, 3 evőkanál olaj
A zöldhagymás cukkinihez: 8 szál zöldhagyma, 30 dkg cukkini, 3 dkg vaj, 1 evőkanál vágott bazsalikom, 2 dl tejszín
A díszítéshez: 4 szál petrezselyem, 1 paradicsom
Előkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, és felszúrjuk. Összekeverjük a túrót a vágott zöldfűszerekkel, sóval, kevés őrölt borssal, betöltjük a húsba, a nyílást összetűzzük. A húst kívülről bedörzsöljük sóval és borssal.
Elkészítés: Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hús minden oldalát pirosra megsütjük benne. Majd kevés vizet (vagy száraz fehérbort) öntünk alá, lefedjük, és a húst puhára pároljuk.
Zöldhagymás cukkíni
A hagymát és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A cukkinit 5 cm-es cikkekre, a hagymát ugyanakkora darabokra vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, kicsit megpirítjuk benne a cukkínit meg a hagymát, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a bazsalikomot, végül a tejszínt is hozzáöntjük, és már csak rövid ideig forraljuk. Az elkészült húsból a tűzőt eltávolítjuk, a karaj mellé adagoljuk a köretet, és a megmosott, leszárított petrezselyemmel meg paradicsomgerezdekkel díszítve tálaljuk.
Csalánleves
Hozzávalók:
Hozzávalók kenyérhez:
Töltelékhez
Brokkolis csirkemellfilé recept
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
zöldfűszer ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
szárnyas fűszerkeverék ízlés szerint (tavaszi sült csirke, vagy bors)
A zöldséghez:
50 dkg brokkoli
A masszához:
150 g tejföl (20%-os)
200 ml főzőtejszín
1 db tojás
15 dkg füstölt sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, a fűszerkeverékkel megszórjuk, és kevés olajon aranybarnára sütjük.A brokkolit rózsáira szedjük, roppanósra pároljuk.A tejszínt, a tojást, a reszelt sajtot és a tejfölt egy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.Egy kisebb méretű jénai aljára tesszük a csirkemellet, rá a párolt brokkolit, majd nyakon öntjük a tejszínes-tojásos-sajtos masszával.200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Rizzsel tálaljuk.