Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Praktikus dolgok

Főzési, sütési praktikák

Krumpli sütése
1.
Hámozzuk, mossuk a krumplit. Hasábra vagy kockára (mint a brassóihoz) vágjuk. Gyengén sós vízbe feltesszük főni. Az első forrásnál levesszük a tűzről, leöntjük a vizet róla. A krumplit tiszta konyhurára borítjuk pár pillanat alatt saját melegétől megszárad. Forró olajban (zsírban) megsütjük. Sokkal hamarabb sül meg, mint nyersen és finom ropogós:), belül omlós. Jó étvágyat!!!
 2.
A hasábburgonya úgy lesz kívül ropogós, belül puha, ha kétszer sütjük meg bő forró olajban. Először csak halványsárgára sütjük, és kiszedjük konyhai papírtörlőre, majd rövid pihentetés után aranyszínűre sütjük.
 
3.
A hasábra vágott krumplit a bő olajban való sütés előtt tegyük a mikróba 3-4 percre, ez idő alatt a saját nedvességétől megpuhul kicsit. Így garantáltan kívül ropogós, belül puha sült krumpli lesz a végeredmény.
Fánk sütésEvőkanálnyi rumot téve a fánk tésztájába, megelőzhetjük, hogy sok zsiradékot szívjon magába a tészta
 
Nem ropog a ropogós?

Miért lett ilyen szottyadt, zsíros, plötty ez az egész? Ne szótárazz! Szottyadt, plötty: hervatag, csenevész.
Ismerős kérdés? Elkészíted a szalonnapörcöt, de mire fogyasztanád már nem ropog, sőt! Megcsinálod a rántott vagy bundás cukkinit, csirkét, de mire az étkezésre kerül a sor, már az egész ilyen nedves, plötty állagú lesz? Mi az oka? Neked miért nem sikerül? Ezért güriztél ennyit? Pedig egyszerű. Itt egy megoldás a problémára.

Hogyan marad a szalonna ropogós?
Először is ne nagy lángon készítsd, mert akkor csak megpörkölődik, de nem sül ki belőle rendesen a zsír. Forrósítsd fel a serpenyőt, önts alá 1 ek olívaolajat. Majd szórd bele a szallonnát. Közepes lángon pirítsd. Ha kész, akkor fogj 2 db kerámia- vagy porcelántálat, de SOHA ne használj fémet vagy műanyagot. Az egyik tányérra, de csak az egyikre, tegyél papírtörlőt, szedd ki rá a szalonnát. Jön, egy másik műfajból már oly jól ismert, 5 másodperces szabály. 5 másodperc múlva szedd át a másik tányérba. Ennyi. Ropogós lesz.
 
Hogyan lesz a rántott vagy bundás cucc ropogós?
A kiszedés módszere ugyanaz. Ha megsült (kirántódott), fogsz két tányért. Az egyikbe papírtörlő, aztán 5 másodperc és át a másikba.
Ropogós szalámi: Egy kerámiatányérra tegyél papírtörlőt, majd a felkarikázott szalámikat fektesd rá úgy, hogy ne érjenek össze. Kapcsold be a mikrót 6-8 percre (teljesítménytől függően). Kész. Olyan lesz, mint a csipsz.
Elkészítjük a tiramisut.
Elkészítjük a sablont.  A sablont nyomtathatjuk számítógépről, a fő, hogy fekete-fehér legyen a kép. Ezek után nincs más dolgunk, mint a fekete részeket kivágni (erre leginkább a körömvágó olló használható). A betűknél elég csak a betűket körbevágni illetve szükség esetén a közepét ( A,D,B,O,P...stb)
Miután a tiramisut állni hagytuk, a sablon darabjait felhelyezzük (a pontosság érdekében én csipeszt használtam), és megszórjuk kakaóporral.

Fortélyok, praktikákA következő! - folyamatosan bővülő! - hasznos tanácsokat mindenki számára ajánlom azzal a céllal, hogy minél inkább "kiűzzük az ördögöt a konyhából", ezzel megkönnyítve valamelyest a konyhai munkánkat, ugyanakkor segítsek abban, hogy az alapanyagokból mindig a kívánt célt érjük el.


1. Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, sós tejbe beáztatjuk, s a hűtőbe rakjuk.

2. Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.

3. A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.

4. Mikor jó a sütőpor? Tegyünk belőle késhegynyit hideg vízbe és ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobjuk ki.

5. Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.

6. Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tegyünk hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.