Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy keveset a betegségről

2011.06.10

 

www.tvn.hu_416a5589b8384eb45fa06ea4b94f6466.gif

 
 A köszvény kezelése
 
 
A kezeletlen köszvény rendkívül gyorsan terjed, és egyre nagyobb fájdalommal jár. Általában szájon át szedhető gyógyszerekkel csökkentik a gyulladást és ezáltal a fájdalmat is. Ha valamilyen gyomorbántalom miatt ez nem megoldható, akkor injekció formájában is kérhető a gyógyszer. Ezen kívül elterjedt gyakorlat a készítmény ízületbe történő fecskendezésére, mely azokban az esetekben célravezető, amikor még csak egy területen tapasztalhatók a problémák.
A kezelés alatt fontos, hogy sokat maradj ágyban, pihentesd az ízületeidet. A tévhittel ellentétben a terület borogatása, vagy felpolcolása nem segít - igaz, nem is ront a helyzeten. A régebb óta tartó köszvény esetében kötelezően meg kell inni napi három liter folyadékot, és messziről kerülni kell az alkoholfogyasztást. A túlsúly és a helytelen táplálkozás fájdalmasabbá teszi a tüneteket, ezért, ha lehet csökkentsd a fehérje beviteled, egyél kevesebb vörös húst és hagyd el a belsőségek fogyasztását.Kezelés nélkül egy-egy roham akár több hétig is eltarthat, míg a megfelelő kezelés mellet hamar megszűnnek a tünetek.
 
 
 

 

A köszvény gyógyítása a népi gyógyászatban
 
 
 
 
Érdemes kezelned a betegséged az évszázadok óta használt csalános gyógyítással. Őseink nagy köteg friss csalánnal ütötték a sérült felületet, mivel a csalán olyan aminosav származékokat tartalmaz, melyek segítik a szervezetben túlzottan felgyülemlett húgysav kiürülését. Valójában gyomnövény, de egyben gyógynövény is. Mára kiderült róla, vértisztító hatású, magas a vastartalma és bővelkedik ásványi anyagokban is.  Érdemes belőle begyűjteni az egész évre valót. Olyan helyet keressetek, ahol nyugodt a természet, nem járnak autók, és nincs nagy por. A csalán zsenge leveleit szárával együtt szedjétek le, persze vastag kesztyűben, mert alattomos, nem adja meg könnyen magát, visszacsíp. A leszedett ágakat megszáríthatjátok sötét helyen, majd üvegbe zárva egész évben főzhettek belőle teát. Ha levesnek szeretnétek elkészíteni, alapos mosás után forrázzátok le, majd ha lehűlt, levesadagonként tegyétek zacskóba, és a mélyhűtőben tároljátok felhasználásig.
Én a forrázott leveleket apróra összevágom, fokhagymán ledinsztelem, majd darált bors, szerecsendió kerül rá. Ezt füstölt sajttal, kecske- vagy tehéntúróval és tojássárgájával összekeverem, és töltöm meg a leveles tésztát. Vékony, a szokásosnál keskenyebb rétest formázok belőle, ezt még nyersen másfél centis darabokra vágom. Sütőlapra kerül és így meg a sütőbe. Remek vendégváró falat sül ki belőle.
 
 

A köszvény lényege a purinanyagcsere zavara, amelynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd lerakódik az ízületekben, miközben fájdalmakkal járó heveny vagy idült ízületi megbetegedéseket okoz.   A kiváltó okok között szerepel a bőséges táplálkozás, az elhízás, a nagyobb mennyiségű hús, zsíros ételek, illetőleg szeszes italok fogyasztása. Ebből következik, hogy az ilyen betegségben szenvedők kerüljék az egyszeri bőséges, nagyobb mennyiségű húsfogyasztást, és tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától

A vérben kimutatható, emelkedett húgysavmennyiség egy része a szervezetbe kerülő purinbázisokból keletkezik, ezért az orvos purinszegény étrendet ír elő. Az engedélyezett napi purinfogyasztás ebben a betegségben nem több mint 100-200 mg. A diéta összeállításánál ezért ismerni kell az egyes élelmiszerek purintartalmát.
 
 

 

Igen alacsony,5 mg/100 g purint tartalmaz a tej, a tejtermékek a sajt, a túró, további a saláták és a gyümölcsök. 
Alacsony, 10 mg/100 g purintartalommal rendelkezik a fehér kenyér, a burgonya, a paradicsom, a főzőtök, a karalábé, a sárgarépa, a retek, a cékla. Ezeket az élelmianyagokat nyugodtan fagyaszthatja a köszvényben szenvedő beteg. 
Jelentős,, 60-100 mg/100 purint tartalmaz a sertés-, a marha-, a baromfihús, a tengeri és az édesvízi halak, a bab, a borsó és a lencse. Ezek az élelmiszerek mérsékelten szerepelhetnek az étrendben. 
Igen magas, 200 mg/100 g purintartalma van a májnak, a vesének, az olajos szardíniának, a húskivonatokban gazdag ételeknek, mint például a húsleves és a kocsonya. Ezektől az ételektől tartózkodjék a köszvényes beteg. 
A zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, ezért a húsokból a zsúrszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Célszerű a zsírszegény, korszerű ételkészítési eljárások (teflonedény, alufólia stb.) használata, mert így igaz, hogy zsírszegény, de ízletes ételeket lehet készíteni. 
Az élvezeti szerek közül az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos, de a kávé és a tea élvezete megengedett, mert a bennük található purinokat a szervezet nem használja fel a húgysavképzéshez.
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A kezeletlen köszvény rendkívül gyorsan terjed, és egyre nagyobb fájdalommal jár. Általában szájon át szedhető gyógyszerekkel csökkentik a gyulladást és ezáltal a fájdalmat is. Ha valamilyen gyomorbántalom miatt ez nem megoldható, akkor injekció formájában is kérhető a gyógyszer. Ezen kívül elterjedt gyakorlat a készítmény ízületbe történő fecskendezésére, mely azokban az esetekben célravezető, amikor még csak egy területen tapasztalhatók a problémák.
A kezelés alatt fontos, hogy sokat maradj ágyban, pihentesd az ízületeidet. A tévhittel ellentétben a terület borogatása, vagy felpolcolása nem segít - igaz, nem is ront a helyzeten.A régebb óta tartó köszvény esetében kötelezően meg kell inni napi három liter folyadékot, és messziről kerülni kell az alkoholfogyasztást. A túlsúly és a helytelen táplálkozás fájdalmasabbá teszi a tüneteket, ezért, ha lehet csökkentsd a fehérje beviteled, egyél kevesebb vörös húst és hagyd el a belsőségek fogyasztását.Kezelés nélkül egy-egy roham akár több hétig is eltarthat, míg a megfelelő kezelés mellet hamar megszűnnek a tünetek.
 
 

 

A köszvény gyógyítása a népi gyógyászatban

 

 

 

 

 

Érdemes kezelned a betegséged az évszázadok óta használt csalános gyógyítással. Őseink nagy köteg friss csalánnal ütötték a sérült felületet, mivel a csalán olyan aminosav származékokat tartalmaz, melyek segítik a szervezetben túlzottan felgyülemlett húgysav kiürülését. Valójában gyomnövény, de egyben gyógynövény is. Mára kiderült róla, vértisztító hatású, magas a vastartalma és bővelkedik ásványi anyagokban is.  Érdemes belőle begyűjteni az egész évre valót. Olyan helyet keressetek, ahol nyugodt a természet, nem járnak autók, és nincs nagy por. A csalán zsenge leveleit szárával együtt szedjétek le, persze vastag kesztyűben, mert alattomos, nem adja meg könnyen magát, visszacsíp. A leszedett ágakat megszáríthatjátok sötét helyen, majd üvegbe zárva egész évben főzhettek belőle teát. Ha levesnek szeretnétek elkészíteni, alapos mosás után forrázzátok le, majd ha lehűlt, levesadagonként tegyétek zacskóba, és a mélyhűtőben tároljátok felhasználásig.
Én a forrázott leveleket apróra összevágom, fokhagymán ledinsztelem, majd darált bors, szerecsendió kerül rá. Ezt füstölt sajttal, kecske- vagy tehéntúróval és tojássárgájával összekeverem, és töltöm meg a leveles tésztát. Vékony, a szokásosnál keskenyebb rétest formázok belőle, ezt még nyersen másfél centis darabokra vágom. Sütőlapra kerül és így meg a sütőbe. Remek vendégváró falat sül ki belőle.
A köszvény lényege a purinanyagcsere zavara, amelynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd lerakódik az ízületekben, miközben fájdalmakkal járó heveny vagy idült ízületi megbetegedéseket okoz.   A kiváltó okok között szerepel a bőséges táplálkozás, az elhízás, a nagyobb mennyiségű hús, zsíros ételek, illetőleg szeszes italok fogyasztása. Ebből következik, hogy az ilyen betegségben szenvedők kerüljék az egyszeri bőséges, nagyobb mennyiségű húsfogyasztást, és tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától.
A vérben kimutatható, emelkedett húgysavmennyiség egy része a szervezetbe kerülő purinbázisokból keletkezik, ezért az orvos purinszegény étrendet ír elő. Az engedélyezett napi purinfogyasztás ebben a betegségben nem több mint 100-200 mg. A diéta összeállításánál ezért ismerni kell az egyes élelmiszerek purintartalmát.
Igen alacsony,5 mg/100 g purint tartalmaz a tej, a tejtermékek a sajt, a túró, további a saláták és a gyümölcsök. 
Alacsony, 10 mg/100 g puristaitalommal rendelkezik a fehér kenyér, a burgonya, a paradicsom, a főzőtök, a karalábé, a sárgarépa, a retek, a cékla. Ezeket az élelmianyagokat nyugodtan fagyaszthatja a köszvényben szenvedő beteg. 
Jelentős,, 60-100 mg/100 purint tartalmaz a sertés-, a mar-ha-, a baromfihús, a tengeri és az édesvízi halak, a bab, a borsó és a lencse. Ezek az. élelmiszerek mérsékelten szerepelhetnek az étrendben. 
Igen magas, 200 mg/100 g purintartalma van a májnak, a vesének, az olajos szardíniának, a húskivonatokban gazdag ételeknek, mint például a húsleves és a kocsonya. Ezektől az ételektől tartózkodjék a köszvényes beteg. 
A zsiradékok fogyasztását is korlátozni kell, ezért a húsokból a zsúrszegény, sovány húsokat és húskészítményeket kell a diétában a köszvényes beteg részére adni. Célszerű a zsírszegény, kor-szerű ételkészítési eljárások (teflonedény, alufólia stb.) használata, mert így zsírszegény és ízletes ételeket lehet készíteni. 
Az élvezeti szerek közül az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos, de a kávé és a tea élvezete megengedett, mert a bennük található purinokat a szervezet nem használja fel a húgysavképzéshez.
 
 

 

Csalánleves

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

Egy nagycsokor csalán, két gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 l tej, őrölt szerecsendió, őrölt bors, só, 2 szem burgonya.
A csokorba kötött csalánleveleket mossuk meg alaposan,  forrásban lévő vízbe mártsuk egy fél percig.  Csepegtessük, majd a leveleit szedjük le. Egy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és sistergésig hevítsük. Tegyük bele a leforrázott csalánleveleket és az összekockázott burgonyát. Annyi vízzel öntsük fel, hogy éppen ellepje. Fűszerezzük szerecsendióval, őrölt borssal és kevéske sóval. Főzzük legalább tíz percig, majd öntsük rá a tejet is. Forraljuk jól ki, majd merülő mixerrel pürésítsük.
A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is üthetünk, majd pár percig főzzük.Szedjük levesestálakba és egy-egy evőkanál joghurttal tegyük még finomabbá.
 
 

 

Pesztós kenyértekercs

 

 

 

 

 

 

 

 Hozzávalók kenyérhez:

 

 

 

 

 

35 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 evőkanál olívaolaj, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 3 dl langyos víz
Töltelékhez 
2-3 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj
3-4 evőkanál Bertolli Verde bazsalikom pesto
Tegyük egy dagasztóedénybe a liszteket, szórjuk rá a sót, szárított élesztőt és csorgassuk rá az olívaolajat. Kapcsoljuk be a dagasztógépet, majd csorgassuk hozzá a langyos vizet. Addig keverjük, míg a tészta az edény falától elválik. Kapcsoljuk ki, takarjuk le tiszta konyharuhával, majd tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére. Ha kétszeresére dagadt, borítsuk egy liszttel meghintett deszkára, gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra.
Kenjük meg olívaolajjal, majd pesto-val, göngyöljük fel mint egy tekercset, majd vágjuk 5-6 centis darabokra. A darabokat tegyük muffin sütőbe, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35-40 percen keresztül.
Elkészíthetjük, úgy is, hogy a megtöltött és feldarabolt szeleteket egymás mellé helyezzük egy nagy tepsiben, majd kelesztés után sütjük meg.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete vonatok

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.