Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Paradicsom

                   A paradicsom  származása

 

paradicsom_150_150cm.jpg

 
Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik". Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore, azaz aranyalma is. A 17. században Poma maoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik úgy, hogy az érett paradicsom teljességgel ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges táplálék.

Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul torna te, németül Tomate, oroszul tomat.

 

 

 

Származását a kutatók elég pontosan meghatározták.

 

 Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. Mexikóban kezdték el termeszteni. Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik.
Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma amorisként szerepelteti, de a Szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert leírást sem ad a paradicsomról.   A 19. században még csak a főúri asztalok csemegéje, de gyorsan terjed a kertekben, és mindinkább kelléke lesz a mindennapok konyhaművészetének. Gyermekkoromban még ritkaságszámba ment, ha valaki a reggeli szalonnájához és kenyeréhez paradicsomot falatozott. Főként főzve fogyasztották; a paradicsom-befőzés éppen olyan fontos aktusa volt a valamikori falusi, vidéki háztartásnak, mint a szilvalekvárfőzés, a káposztasavanyítás vagy a disznóölés. Annál inkább Csapó József az Uj Füves és Virágos Magyar Kertben (1775), bár ő még lebecsülően vélekedik a paradicsomról: "Kertekben termesztik az Eb-szőlő Nemét; A gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de szegeletessek és szép piros karmasin szinűek. Nem tanátsos az Gyümöltsüket enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják."
 

 

okoriegeszsegparadicsom_2y9t1259908916.jpg     

 

 

Termesztése

 

 

A paradicsomot hazánkban szabadföldön, fóliasátor alatt és üvegházban is termelik. Így voltaképpen nem volna akadálya annak, hogy egész évben fogyaszthassuk. Mégis inkább nyári "gyümölcs"

  A kiskertekben főként szabadföldi ágyásokban termelik. Ajánlatos legalább két fajtát ültetni: egyet, amelynek a gyümölcsei korán érnek (determinált fajta, pl. K-3) és egyet, amely késő őszig, folyamatosan érleli gyümölcseit (folyton termő fajta, pl. Gála). Akinek kedve tartja, az ültessen néhány tő lugasparadicsomot is, amely három méter magasra is megnő, és ugyancsak folyamatosan érleli fürtjeit; az utolsó, be nem érett fürtöket a kamrába menekíthetjük a fagyok elől, ahol utóérnek.     

A paradicsom hosszú tenyészidejű, melegigényes növény, ezért palántázni szükséges. Lehetőleg tápkockás, Virágos palántákat ültessünk. A palántákat csak megbízható helyről érdemes beszerezni, ahol fajtabiztos, edzett palántákat árusítanak. Az elöregedett, megnyúlt palánták nem valók ültetésre; ezek nehezen erednek meg, lassan fejlődnek, keveset és későn teremnek.  A palántaültetés ideje április végén van. A palántákat mélyen kell ültetni, mert a földbe került száron is gyökerek fejlődnek, amelyek fokozzák a tápanyagfelvételt. A jól begyökeresedett palánták még a kisebb májusi fagyoknak is ellenállnak. Ha részlegesen elfagytak, akkor is kihajtanak. Csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a palánták teljesen elfagynak. Ilyenkor nincs más megoldás: új palántákat kell ültetniEgy négytagú család számára 25-30 paradicsompalánta elegendő.

 A paradicsom gondos ápolást követel. A talaját rendszeresen kell kapálni, és legalább kétszer (palántázás után és a bogyók fejlődésekor) nitrogénműtrágyával trágyázni. Az öntözést is meghálálja. A kártevők és a kórokozók ellen főként a nyár elején kell permetezni. Magam azt a gyakorlatot folytatom, hogy a szőlő permetlevéből juttatok a paradicsomtöveknek is. Amikor a bogyók sárgulni, pirosodni kezdenek, akkor már nem szabad permetezni, mert az élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte előtt a paradicsom nem fogyasztható el! A determinált növekedésű, alacsony fajták nem igényelnek támasztékot, de a magasabbra növőket és a lugasparadicsomot karótámasz mellé ültetem. Így minden fürt bogyói beérhetnek, nem szennyeződnek, és nem rothadnak a földön fekve. A folytonnövekedésű töveket egy szálra ajánlatos nevelni: a legerősebb hajtást kell meghagyni, és tovább nevelni, a gyengébbeket el kell távolítani. Ahogy nő a hajtás, megjelennek a hónaljhajtások is. Ezeket tőből kell kitörni, mert különben megerősödnek, és késleltetik a főhajtáson megjelenő virágfürtök megtermékenyülését és a bogyók beérését. Még a hónaljhajtásokat is fel lehet használni valamire. Ha úgy látjuk, hogy a tövek idő előtt elöregszenek, vagy valamiféle betegség következtében a levelek elszáradnak, és emiatt már nem képesek a bogyókat táplálni, akkor néhány jól fejlett hónaljhajtást érdemes éles késsel levágni, és homokos, tápdús földben meggyökereztetni; ezek fogják szolgáltatni a késő őszi gyümölcsöket - egészen a fagyokig. 

 

Azt is megtehetjük, hogy a fagyok közeledtével néhányjól fejlett tövet felszedünk, és szorosan egymás mellé elültetjük őket a kert legvédettebb sarkában, majd fóliával letakarjuk. Ezzel a módszerrel karácsonyig szedhetjük a friss, érett bogyókat.

 

Szabadföldön a paradicsom szedése - átlagos körülmények között - július közepén kezdődhet meg. A kertben termett bogyókat érett állapotban ajánlatos leszedni, mert a félérettek is beérnek ugyan, de az ízük sokkal kevésbé kellemes. A gyümölcsöket reggel szüreteljük, amikor a nap még nem melegítette fel őket, mert így a hűtőszekrényben hosszabb ideig, napokig eltarthatók.

 
Felhasználása:

 

 

Mamár rendszeresen fogyasztjuk a nyers paradicsomot.A paradicsomsaláta gyakran kerül asztalunkra: a felszeletelt paradicsomra ételecetből, étolajból, sóból és cukorból készült salátalevet (dresszing) öntünk, és abban hagyjuk állni fel-egy óra hosszat.
Igen kiváló ízt ad a paradicsomsalátának, ha apróra vágott bazsalikomlevéllel szórjuk meg.
  A töltött paradicsom tápláló és mégsem hízlaló étel, amely úgy készül, hogy a kivájt nyers paradicsomot tojáskrémmel, liptói túróval, körözöttel, vagy húspástétommal töltjük meg. 
A hagyományos ételek közül a mindennapiak közé tartozik a paradicsomos burgonya és a paradicsomos káposzta. Nélkülözhetetlen hozzávalója a lecsónak is. (Elkésztési módjukat a Planétás receptekben találhatják meg.)  

A friss paradicsomból kiváló, üdítő ivólé is készülhet házilag. Ez jól lehűtve, jégkockával szervírozva egyike a legkellemesebb kánikulai italoknak. Úgy készül, hogy a kinyert léhez ízlés szerint kevés konyhasót és cukrot keverünk, majd citromlével, majoránnával, bazsalikommal, esetleg rozmaringgal ízesítjük.

Magaságyba ültetett paradicsom

A magaságyba feltétlenül ültessünk néhány tő paradicsomot, hiszen ez folyamatosan    termő növény, amelynek a gyümölcsei a nyár elejétől az ősz végéig szedhetők, fogyaszthatók. 

Emellett a frissen szedett paradicsom íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a napokig ide-oda rakott, szállított,napon fonnyasztotté.  

Csakhogy a paradicsom elég terebélyes növény, ezért viszonylag kevés kaphat helyet a magaságyban; tehát a fajták megválasztására nagy figyelmet kell fordítani.

A palántákat április végén ültethetjük ki. A fejlett - olykor felnyurgult - palántákat mélyen kell a talajba ültetni, mert a paradicsom szárán is fejlődnek másodlagos gyökerek, amelyek a növény teljesítményét megnövelik. A bokor alakú, ún. determinált fajtákat 50x50 cm-re, a folytonos növésűeket 70x70 cm távolságra ültessük egymástól. Az utóbbiakat karózni kell, mert különben elfekszenek, és a többi növény fejlődését akadályozzák. A  paradicsom fontos munkája a kacsozás; a levelek hónaljában fejlődő - és gyorsan megerősödő - hajtásokat idejében el kell távolítani; ennek hiányában a tő elbokrosodik, sűrű lesz, és a bogyók nem fejlődnek ki.  A bogyókat egyéni ízlés szerint félérett vagy érett állapotukban szedjük le. A determinált növekedésű tövekről - rövidebb idő alatt - 2-3 kg, a folytonos növekedésű fajták töveiről folyamatosan 6-8 kg termésre számíthatunk.

Mikor kell a paradicsompalántákat kiültetni?

Házikertben ajánlatos tenyészedényben előnevelt, tehát erős gyökérzettel és lombozattal rendelkező (esetleg már virágzó) palántát ültetni. Ennek a kedvező időpontja április vége-május elején van.   Ha az időjárás kedvező és talajmenti fagy nem következik be, akkor a korán kiültetett  palánták gyümölcseit már június második felében szüretelhetik. Ha fagy fenyegeti az érzékeny növényeket, akkor takarással meg tudjuk őket védeni, illetve súlyos fagykár esetén pótolhatjuk az elpusztult palántákat.   

paradicsompalanta2.jpg

A paradicsompalántákat mélyebben célszerű ültetni, mint ahogy a tenyészedényben álltak, mert a földbe kerülő szárrész is legyökeresedik és ez növeli a várható termésmennyiséget.
Ültetés után 7–10 nappal a palántákat tessék megpermetezni gombaölő szerrel (1%-os bordói lé, 0,3%-os Rézoxiklorid) a később bekövetkező alternariás fertőzés megelőzése céljából.   

Hogyan juthatok ősszel friss paradicsomhoz?

 

A nyár derekán, amikor a paradicsomtöveken rohamosan növekvő hónaljhajtások jelennek meg, ezeket tőből messe ki, a szára alján éles késsel készítsen friss metszlapot és ültesse nagyobb cserépbe, jó minőségű kerti földbe vagy akár a veteményes ágyásba is.

 

Rendszeres öntözés mellett a dugvány tíz nap alatt meggyökeresedik és lendületesen kezd növekedni. Az így létrehozott paradicsomtő augusztusban virágokat nyit és a gyümölcsei késő ősszel érnek be.     

paradicsom-ontozes.jpg

Milyen növények dugványozhatók? Szaporítsunk otthon?

A dugványozás a legegyszerűbb szaporítási eljárások egyike. Az eredményessége azonban függ attól, hogy a megfelelő időben és módon végezzük-e el.

Mnden növényből akkor ajánlatos dugványozni, amikor a szövetek már jól kialakultak; a túlságosan zsengén levágott hajtások még nem eresztenek gyökeret, a későn levágottak pedig már nem képesek a gyökerek differenciálására. A levágás mindig éles szerszámmal történjék és a dugványokat laza, tápdús, fertőzéstől mentes talajban gyökereztessük meg.  

 

paradicsom2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.