Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A köszvényes ember étrendje

2019.03.04.

 

Köszvény étrendi kezelése

PURINSZEGÉNY ÉTREND
A köszvény egyre gyakoribb hazánkban. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint egyre több az olyan
ember, akinek vérében emelkedett a húgysavszint. A megbetegedettek között több a férfi, de a nőket sem kíméli
a betegség.
A köszvény anyagcserebetegség, melynek következtében a purinanyagcsere végterméke, a húgysav a
vérben és a szövetekben felszaporodik. Ennek oka lehet a fokozott húgysavképzés és a csökkent húgysavkiürülés. 
A purin a fehérjékkel kerül a szervezetbe, a húgysav pedig a vizelettel távozik. A felszaporodott  húgysav elsősorban az izületekben, a porcokban, a lehűlésnek kitett helyeken rakódik le és rohamszerű
fájdalmakat idéz elő. Gyakran a nagylábujjon, a kéz és a könyök ízületeiben, a fülkagylóban jelentkezik a fájdalom.
Az anyagcserezavar örökölhető, de a betegség kialakulásáért a helytelen és az elhízáshoz vezető túl bőségestáplálkozás is felelőssé tehető, erre utal az, hogy a betegség az ún. jóléti társadalmakban gyakori. A diétás  kezelés célja, hogy a húgysav keletkezéséhez szükséges purinból minél kevesebb kerüljön a szervezetbe,
ezáltal mérséklődjék a húgysav mennyisége a vérben.
MI IS AZ A PURIN?
A purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga, ami a köszvényben szenvedő betegeknél nem tud tökéletesen lebomlani, és ennek következtében felszaporodik a vérben és a szövetekben a húgysav.
A purin nem csak az állati eredetű élelmianyagokban, hanem a növényi eredetű nyersanyagokban is
megtalálható. A purinszegény diéta 200mg-nál több purint nem tartalmaz. Ahhoz, hogy Ön ezt a diétát meg
tudja tartani, nem szabad fogyasztania 100mg/100g purint tartalmazó élelmianyagokat és élelmiszereket (pl.:
borjúmirigy, lép, máj, vese, szardínia). Az 50mg/100g purintartalmú táplálékokból naponta 30 – 100g-nál több
nem ajánlott.
Ezek: a sertés, a marha, a pulykahús, a folyami halak, stb.
A köszvényes rohamok kiváltásában szerepe van az alkoholnak, ezért az Ön diétájában alkoholt fogyasztani szigorúan tilos!
Fogyasszon naponta 2 – 2,5l folyadékot, mert bő folyadékbevitel segíti a húgysav kiürülését. A köszvénybenszenvedőknek kakaót, teát, kávét szabad fogyasztani mert a szervezetben a bennük lévő metilxantionok nem alakulnak át húgysavvá.
MIT SZABAD ÉS MIT NEM AJÁNLOTT FOGYASZTANI?
Húsok, húskészítmények: A purinszegény diéta húsételekben szegény, mert a húsok purintartalma 22 – 50mg/100g között mozog, ezért 30 – 100g az a mennyiség, amit naponta fel lehet használni, pl.: sovány sertés, borjú, marha, baromfihúsból. Elkészíthetők párolva, főzve, gőzölve, egyben sütve, rakott vagy töltött ételekben,
lehetőleg zsírszegényen készítve. A húsból készített levesek nem ajánlatosak, inkább a bennük levő főtt húst fogyassza el a beteg.
A húskészítmények közül a zsírszegény változatok javasolhatók, pl.: gépsonka, sonkaszalámi, diétás virsli,  párizsi, zala felvágott, stb. napi 20 – 50g mennyiségben.
Tej, tejtermékek: A szokásosnál többet kell fogyasztani belőle, hiszen az étrendnek teljes értékűnek kell lenni, ilyen kicsi húsfogyasztás mellett is.
(Tej, túró, sajtok, kefir, joghurt, stb.) 
Tojás: Igen fontos élelmianyag. Sok állati fehérjét tartalmaz, purin-tartalma csekély (rántotta, omlett, lágy tojás,főtt tojás, tojáspörkölt, stb. formájában fogyasztható).
Az étrend zsírszegény legyen, a napi zsírbevitel ne haladja meg a 60 – 65g-ot.
A liszt, a búzadara, a sütőipari termékek, rizs, a burgonya mennyisége nincs korlátozva.Változatossá a zöldség és gyümölcsfélék teszik étrendjét. Ezek közül azonban magas purintartalmuk miatt a zöldborsó, a szárazbab, száraz borsó, lencse, szójabab felhasználása nem javasolt. Színesfőzelékből fogyasszon legalább 250 – 300g-ot naponta.
Étkezéseihez fogyasszon gyümölcsöt, lehetőleg nyersen, mert főzés hatására csökken a vitamin - ásványianyag és élelmirost tartalmuk.
Olajos magvak (dió, mogyoró, mandula) és gesztenye felhasználását nem korlátozzuk.
Ételei ízesítésénél kerülni kell a csípős fűszerpaprikát, a cseresznyepaprikát, a tormát, a mustárt,  a borsot.
Felhasználható fűszerek: petrezselyem, zeller levél, köménymag, fahéj, szegfüszeg, édes-nemes fűszerpaprika, babérlevél, gyömbér, szerecsendió, kapor, tárkony, citromlé, só, fokhagyma, majoranna. 
 
Ételkészítési eljárások közül alkalmazhatók:
- főzés
- gőzölés
- párolás
- sütés
- beforralás
- habarás
- lisztszórás 
 
www.szszbmk.hu/Fehérgyarmat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.